algemeen informatie familiebedrijven Oss Corry en Sasja

Algemeen zijn er in Oss nog een aantal Familiebedrijven, waaronder Sporthuis & Wapenhandel Wim de Leeuw.

 

Oss heeft meerdere familiebedrijven, waarin verschillende generaties aan het roer hebben gestaan. De familie De Leeuw is zo’n familie die niet weg te denken is uit het Osse centrum. Bij Sporthuis en Wapenhandel Wim de Leeuw werken moeder Corry (76) en zonen Jan (48) en Pim (43) nog iedere dag met plezier. “Het werken met familie heeft alleen maar voordelen.”

Het begon allemaal lang geleden met Hotel Govaert op de Heuvel. Jan de Leeuw en zijn vrouw hadden een groot pand met meerdere hotelkamers. Jagen was een hobby van Jan de Leeuw. Hij zag er wel brood in en besloot in een aparte ruimte van het hotel luchtbuksen en jachtgeweren te gaan verkopen. Hij meldde zich in 1953 aan bij de Kamer van Koophandel en een eigen zaak was een feit. In 1963 namen zoon Wim en schoondochter Corry de zaak over, Corry die nu nog steeds in de zaak werkt en dus bijna 53 jaar in dienst is, en verhuisden naar een pand aan de Hooghuisstraat 27 in Oss. Daar openden ze een sport- en wapenhandel, eigenlijk in grote lijnen nog steeds dezelfde als de huidige winkel. De drie zonen van Corry en haar man werden er geboren en kregen het ‘virus’ mee. Negen jaar na de opening werd de Hooghuisstraat verlaten en volgde een verhuizing naar het iets centraler gelegen Burgwal 33. Het groeide uit tot één van de bekendste winkels in het Osse centrum.

Jacht

“Vroeger kregen we veel klanten die voor jachtgeweren kwamen”, aldus Corry. “De jacht werd op veel plekken getolereerd, maar dat is in Nederland steeds minder geworden. Tegenwoordig worden de geweren gebruikt voor de schietsport. Nog steeds verkopen we van alles en ook messen. Alles legaal.” Naast het schieten is er een belangrijke rol weggelegd voor sportartikelen. Van darts, bokshandschoenen tot een biljartkeu: het aanbod is gevarieerd. Jan de Leeuw: “Hier kun je echt van alles krijgen. Landelijk krijgen we allerlei aanvragen van mensen die een bepaald artikel nergens konden vinden, maar wel bij ons.” Pim voegt toe: “We zijn het enige bedrijf in Nederland met deze combinatie. Ze komen echt van heinde en verre naar Oss.”

Drie-eenheid

Jan, Pim en Corry de Leeuw vormen een drie-eenheid. Ze zien het alle drie als voordeel dat ze dagelijks met elkaar in de zaak staan. “Natuurlijk is er wel eens een meningsverschil en dan zeggen we elkaar waar het op staat. Maar vijf minuten later is eventuele boosheid weer vergeten. Bovendien vertrouwen we elkaar door en door.” Overal in Nederland verdwijnen familiezaken. De familie De Leeuw houdt het hoofd wel boven water en ziet een toekomst weggelegd voor de winkel. “Het is als MKB’er steeds moeilijker om te overleven omdat de lasten steeds hoger worden. Met onze specifieke producten van hoge kwaliteit en servicegerichtheid blijven wij doorgaan.” 

Geraniums

Corry viert binnenkort haar 77e verjaardag. Ze zou volop kunnen genieten van het leven en niet aan werk hoeven denken, maar kiest voor haar passie: de zaak. Ze is al jaren het gezicht van de zaak en mag gerust een Bekende Ossenaar worden genoemd. “Hier blijf ik fit, achter de geraniums echt niet hoor. Ik doe het graag en heb graag het contact met de mensen. Natuurlijk heb ik er wel eens in de kraag moeten grijpen, maar vrijwel altijd zijn de reacties hartelijk. In namen ben ik niet goed, gezichten vergeet ik nooit. Laatst stond hier een man aan de toonbank die ik als kind voor het laatst had gezien.” Drie namen zijn de revue gepasseerd, maar een vierde mag zeker niet worden vergeten. ‘Lieve Sasja’, de opvolger van Astrid en Sasja is de hond die zo ongeveer deel uitmaakt van het interieur. De Drentsche Patrijshond vindt het allemaal wel goed en snuffelt wat rond in de zaak. Als het zonnetje schijnt, is ze ook vaak buiten te vinden. “Op onze schone stoep dan wel te verstaan. Want als ondernemer moet je zorgen dat je visitekaartje er goed uitziet.”