blaar-second-skinHeb je toch blaren na een lange wandeling, dan moet je ze goed verzorgen. Blaren kunnen vanzelf openen, of nog gesloten zijn. Gesloten blaren laat je het beste zo. De blaar gaan doorprikken kan voor onnodige infecties zorgen. Plak de blaar af met een tweedehuidspleister (Compeed, Secondskin,…).
Wanneer de blaar hindert bij het sporten, kan je ze ontsmetten en de huid een vijftiental seconden laten drogen. Prik met een steriele naald in de basis van de blaar op verschillende plaatsen. Houd de naald evenwijdig met de huid en prik open. Duw met een steriel compres het vocht uit de blaar en ontsmet opnieuw. Leg een steriel verband op de blaar of plak een tweedehuidspleister op de blaar. Open blaren ontsmet je grondig, ook de huid eromheen en dek je af met een steriel verband. Het doel van de eerste hulp bij een blaar is 3-voudig:

1.Beperken van het infectierisico
2.Verminderen van pijn en ongemak
3.Versnellen van het genezingsproces.


Wanneer je met gesloten blaren je tocht verderzet, blijft er druk en wrijving op de huidlagen. Het is in uw belang om de blaar te draineren om zonder problemen verder te lopen.

Doe dit als volgt: Veeg eventueel zand, stof of andere onreinheden van uw voeten.

  • Ontsmet de blaar grondig.
  • Prik met een steriele naald een gaatje aan beide kanten van de looprichting van de blaar. Zorg dat je alleen de bovenhuid doorprikt en niet de onderliggende huid, anders gaat de blaar bloeden.
  • Raak hierbij de voorzijde van de naald niet aan om de steriliteit te handhaven. Prik voorzichtig. Druk met de naald voorzichtig het vocht uit de blaar.
  • Nooit het vel op de blaar wegknippen.
  • De blaar dakpansgewijs afplakken met tape.
  • Trek de pleisters niet te strak aan, want hierdoor kunnen plooien ontstaan in de huid.
  • Volg hierbij zoveel mogelijk de natuurlijke vorm van de voet.
  • Na het plakken bedekken met talkpoeder. De kleefranden worden hierdoor minder plakkerig waardoor uw sokken makkelijker aangaan. Blaas overtollig poeder weg.